3 Ağustos 2016 Çarşamba

Ev Yapımı Sıvı Çamaşır Deterjanı

Kolayca edinebileceğimiz malzemelerle evimizde pek çok temizlik ürününü yapabileceğimizden bahsetmiştik. Bugün tarifini vermek istediğim ürün ise çamaşır makinesi deterjanı. Sıvı deterjanlar her zaman daha sağlıklıdır. Nedeni ise düşük ısılarda bile kolaylıkla eriyerek suya karışabilmeleridir. Özellikle çocuk ve bebeklerin kıyafetlerini yıkarken, toz deterjan kalıntıları ne yazık ki çeşitli alerjilere ve cilt tahrişlerine neden olabiliyor. Bu nedenle yapacağımız deterjan sıvı, hatta jel kıvamında olacak. Hazırsak, tarifine geçiyorum.


Malzemeler:

2,5 bardak kaynamış sıcak su
doğal sabun

1 bardak karbonat (ingiliz karbonatı olarak 250 gr lık veya 500 gr lık poşetlerde marketlerde satılmakta)
1/3 bardak kaya tuzu
1 bardak kastil sabunu (saf sıvı zeytinyağı sabunudur. Eğer bulamazsanız yerine rendelenmiş 1/2 bardak beyaz doğal kalıp sabun kullanabilirsiniz)
15 damla lavanta yağı (yerine sevdiğiniz başka bir esansiyel yağ kullanabilirsiniz. Mesela gül, melisa, nergis vs)

Deterjan yapımı şu sırayla oluyor: Öncelikle sıcak suyumuzu boş bir sıvı deterjan şişesine koyuyoruz, üzerine yavaş yavaş ve karıştırarak karbonatımızı ve sonra da kaya tuzumuzu ilave edip karıştırıyoruz. Ardından kastil sabununu ilave edip karıştırın. Şayet kastil yerine rendelenmiş kalıp sabun kullanacaksanız sabunu bir miktar kaynar suyla eritip öyle ekleyebilirsiniz, böylece karışımda daha kolay emilir. Son olarak da lavanta veya tercih edeceğiniz bir esansiyel yağdan 15 damla ekleyerek deterjanınızı güzelce karıştırarak tamamlayabilirsiniz.
Deterjanınızı kullanmadan evvel muhakkak karıştırın, ya da dikkatlice ve yavaşça çalkalayarak ayrışan çözeltisini homojen kıvama getirin ve her yıkamada 1/3 su bardağı kadar kullanın.
Daha önce tarifini vermiş olduğum Çamaşır Yumuatıcısı tarifi ni de buradan görebilirsiniz.
Sağlıklı ve mis kokulu günler dilerim...