27 Mayıs 2016 Cuma

Şeffaf Sabun Yapımı : Turunçgil ( Kumkuat ) Sabunu ve Sardunya Sabunu

Harika fikirler geliyor aklıma ne zamandır. Bugün bunlardan ikisini yaptım. Biri balkonumda duran ve sürekli yeni meyveleri ile bizi şenlendiren kumkuat (kumkat, minyatür mandalina) fidanımın meyve ve yapraklarından faydalanmaktı. Bir diğeri de yine balkonumda envai çeşit renk ve cinsteki sardunyalarımın dökülen rengarenk çiçek yapraklarını değerlendirmekti. Bugün her iki fikirle de şeffaf, dekoratif, mis kokulu sabunlar yaptım.
Dekoratifler ancak kullanıma da gayet uygunlar. Ben kıyamadığımdan kullanmıyorum :) Buyurunuz baz ile sabun yapımı tarifine geçelim.

Malzemeler:

150 gr şeffaf sabun bazı
Dilimlenmiş kumkuat ve kopmuş yeşil yapraklarından (bunu limon veya mandalina ile de yapabilirsiniz)
2-3 adet Sardunya çiçeği yaprağı (yerine gül yaprağı da kullanabilirsiniz)
15 damla tatlı badem yağı
10 damla çiçek esansı (sevdiğiniz herhangi bir esans olabilir)
10 damla bitkisel turunçgil yağı (portakal veya limon da kullanabilirsiniz)
2 adet silikon cupcake (muffin) kalıbı
Etil alkol sprey

Ben turunçgilli 2 adet sabun ve sardunyalı 1 adet sabun yaptım. bu nedenle 150 gr şeffaf sabun bazını 100 gr ve 50 gr olarak iki parçaya böldüm ve birer su bardağına koyarak mikrodalgada 600watt ta 1 dakika kadar ısıtıp erittim. Benmari usulünü de deneyebilirsiniz. Yalnız şuna dikkat edin, bu sabun bazları gliserin içeriklidir ve fazla kaynatır veya ısıtırsanız gliserin buharlaşmaya ve bazınız eksilmeye başlar.
100gr bazın olduğu bardağa 10 damla badem yağını ve 10 damla turunçgil yağını ekleyip karıştırın. Silikon kalıpların dibine alkolü püskürtün. Karışımın yarısını iki kalıba eşit olarak dökün ve soğumaya bırakın. Bu arada 50 grlık diğer bardaktaki erimiş baza da 5 damla badem yağını ve 10 damla çiçek esansını ekleyip karıştırın ve yine yarısını kalıba döküp soğumaya bırakın. Soğumaları 5-10 dakika kadar sürecektir. bu arada alkol püskürtüp köpüklenmeyi alın.
Geldik en neşeli kısıma. Turunçgilli iki kalıba kumkuat veya limon veya mandalina dilimini yerleştirin, bir de yaprak iliştirin kenarına. Aynı şeyi sardunya veya gül yaprağını çiçek esanslı bazın olduğu kalıba yaprağı yerleştirerek yapın. Ardından turunçlu bazı turunçlu kalıplara, dilimlerin üzerini tamamen örtecek şekilde bölün ve dökün. Çiçek esanslı bazı da çiçek yapraklı kalıba yaprakları tamamen kapatacak şekilde dökün ve yine kalıplarda köpük ve baloncuk kalmaması için alkolü püskürtün. Artık 20 dakikalık sabunun donma ve katılaşma süresini başlatabilirsiniz.
Sabunlar katılaşınca kalıplardan sıyırarak çıkartın. İşte hediyelik, dekorluk, kullanımlık sabunlarınız hazır. Kolay ve şirin bir hobiniz oldu :) Hem keyifli bir uğraş, hem de armağan ettiğiniz kişileri el emeğinizle ve zevkli dizaynlarınızla çok mutlu edecek bir hediye bu sabunlar.
Kolay gelsin hepinize :)






25 Mayıs 2016 Çarşamba

Sabun Bazı ile Rengarenk Sabun Yapımı


Dün internette sabun, deterjan ve mum yapımı için malzeme alabileceğim bir yerler araştırırken, İstanbul'dan aynı araştırmaları yapan bir dostum ile aynı firmanın sitesine ulaştığımızı fark ettik. Şans bu ya, firmanın fabrika satış mağazası benim evime 5 km kadar yakında bulunan bir sanayi sitesinde imiş. Hemen atladım gittim. Allah'ım, sanırsam cennet gibi bir yerdi. Benim gibi ham madelerle uğraşan biri için paha biçilmez bir cennet hem de.
Sepetimi esanslarla, bitkisel yağlarla, sabun bazlarıyla ve dekoratif şişelerle doldurup koşa koşa eve geldim. Bugün de hemen kolları sıvayıp sabun yapımına başladım. Ben bu işin bu kadar zevkli olabileceğini tahmin dahi edemezdim. Üretebileceğiniz sabunlar sizin hayal gücünüz kadar sınırsız. Kokular, renkler, simler...
Tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış çeşit çeşit sabun yapmak mümkün. Üstelik öyle günlerce süren bir macera da değil. Hijyenik koşulları oluşturup gün içerisinde emeğinizin karşılığını rahatlıkla alıyorsunuz.
Sohbete ara verip bugün yaptığım sabunlarımın tarifini veriyorum hemen.

Malzemeler:

(Normal kalıp sabun ebatlarında 3 adet sabun içindir)
150 gr şeffaf sabun bazı
100 gr neon pembe sabun bazı
12 damla bitkisel buğday yağı (E vitamini olması amaçlı)
12 damla esans (ben Akdeniz esintisi adında çiçeksi bir esans kullandım, muhteşem!)
1/2 çay kaşığı mavi sim
Renkli pipetler
Spreyli şişede etil alkol
Sabun kalıpları

Öncelikle pipetlerimizi makas yardımı ile 2mm kalınlıkta halkalar olacak şekilde dilimleyerek ve hazır ederek başlıyoruz. Ardından neon pembe sabun bazını küp şeker büyüklüğünde dilimliyoruz. Dilimlediğimiz küp bazları bir su bardağına koyarak mikrodalgada 600 watt ta 1-2 dakika kadar döndürüp eritiyoruz.
Dilerseniz mikrodalga kullanmak yerine benmari usulü de eritme işlemi yapabilirsiniz. Erimiş neon bazın içerisinde 6 damla esans ve 6 damla buğday yağını ekleyip karıştırıyoruz.(Tahta veya plastik kaşık kullanın, metal kullanmayın lütfen). Neon pembe sabun bazımızı kalıplara pay etmeden evvel kalıp dibine bir kaç fıs etik alkol püskürtüyoruz ve pembe bazı kalıplara paylaştırıyoruz. Hemen akabinde baloncuk ve köpürmeyi engellemek için yine birkaç fıs alkol püskürtüyoruz. Hemen vakit kaybetmeden şeffaf
bazımızı da aynen küplere doğrayıp bardağa koyup yine mikrodalgada 1-2 dakika kadar eritiyoruz. Bu esnada pipetten yaptığımız halkaları kalıptaki pembe bazın üzerlerine dekor olarak pay ediyoruz.
Erimiş olan şeffaf bazımızın içerisine yine kalan 6 damla esansı ve buğday yağını ekliyoruz. Ardından simlerimizi ekleyip iyice karıştırıyoruz ve yavaş yavaş kalıptaki pipet halkalarının üzerine pay ederek sabunlarımızı tamamlıyoruz. Yine köpük ve
baloncukları almak için alkol püskürtüyoruz ve sabunlarımızın katılaşması için 20-25 dakika kadar bekliyoruz.
Ve artık silikon kalıptan sabunlarımızı dikkatli bir şekilde çıkartabiliriz. Bu harika, eğlenceli, rengarenk ve mis kokulu sabunları dilerseniz birer tül keseye koyarak hediye edebilirsiniz, İsterseniz çocuklarınıza banyo oyuncağı yapabilirsiniz. Ben
banyomda beyaz bir kaseye koyarak dekor amaçlı değerlendirdim. Ancak tabi ki gönül rahatlığıyla ellerinizi yıkarken de kullanabilirsiniz.
Çeşitler, renkler, desenler, şekiller tamamen size kalmış. Hayaller sınırsızsa, sabunlar da sınırsızdır değil mi? :)
Sabun gibi tertemiz günler dilerim...



22 Mayıs 2016 Pazar

Aynısefa Özlü Bitkisel Vücut Losyonu / KremiTarifi

Aynısefayı (Calendula, Marigold) daha evvelki tariflerimde de kullanmıştım. Mesela Defne Sabunu yaparken. Bu defa bu şifalı çiçeğin bitkisel yağını vücut losyonu yapımında kullandım. Hem de bolca. O kadar güzel ve ferah bir kokusu var ki, resmen koklamalara doyamıyorum.
Tarifime geçmeden önce, Aynısefa yağının faydaları ile ilgili kısaca bir özet geçmek isterim.
*Sivilce ve akneleri kurutur, yeniden sebum oluşumunu dengeler
*Siyah nokta oluşumunu önler
*Antiseptiktir. Bakteri ve enfeksiyon oluşumunu engeller
*Güneşin zararlı ışınlarının cildi tahrip etmesini önler
*Kuru cilt problemi ile oluşan kaşıntılı ve döküntülü durumları önler
*Cildi nemlendirir ve cildin nemi uzun süre muhafaza etmesine yardım eder.
*Varis probleminde iyileşmeye yardımcı olur
*Mantar oluşumunu engeller
*Bebeklerde pişik oluşumunu engeller (doz ayarı önemli)
*Cildi sakinleştirir, masaj ile uygulanır, dahilen alınmaz.
Görüldüğü üzere, cilde son derece faydalı bir bitki olan aynısefa, yağı ile bizlere çeşitli bakım ürünleri yapımında da kullanım kolaylığı sağlar.
Gelelim bitkisel vücut bakım losyonu tarifime.

Malzemeler:

*1 tatlı kaşığı bal mumu
*2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
*1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin
*1 tatlı kaşığı tatlı badem yağı
*20 damla aynısefa yağı
*10 damla Emu Yağı (aşağıda bu yağ ile ilgili bilgi bulabilirsiniz)
*5 damla Mersin Yaprağı yağı (aşağıda bu yağ ile ilgili de bilgi bulabilirsiniz)

Yapıma yine bir kase içerisinde benmari usulü bal mumu ve hindistan cevizi yağını eriterek başlıyoruz. Kasemizi serin bir yere alıp içerisinde tatlı badem yağını ve gliserini ilave edip çırpıyoruz. Daha sonra bitkisel yağları ilave ederek serinleyene dek çırpıyoruz. Soğutana dek ve kıvam koyulaşana dek ara ara karıştırıyoruz. Temiz bir krem kavanozuna veya benim yaptığım gibi pompalı bir sıvı sabun şişesine alıyoruz ve ihtiyaç oldukça, özellikle duştan sonra tüm vücudumuza uyguluyoruz.

Şimdi, öncelikle Emu Yağı ve faydaları ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Emu Yağı, Avustralya'da yaşayan büyük bir deve kuşu cinsi olan Emu kuşundan elde ediliyor. Özellik bakımından insan vücudundaki yağa benzerlik gösterir. Omega9 ve Omega6 bakımından son derece zengindir. Cildin en alt katmanlarına dek ulaşabilen ender yağlardandır. İçerisinde poly-doymamış yağ asitleri ile iltihap oluşumunu engeller. A ve E vitamini yönünden de son derece zengindir.
Eklem ve kas dokusuna nüfuz ederek ağrı ve rahatsızlıkları engeller. Ciltteki leke ve izlere (ameliyat izleri gibi) iyileşmeleri için yardımcı olur. Mantar, açık yara, böcek sokmaları ve kaşıntılı deri hastalıklarında tıbbi ilaçlarda dahi kullanılmaktadır. Kuvvetli bir nem tutma özelliği vardır.
Dolayısıyla kuru cildin neme doymasını sağlar, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Ölü cilt tabakasının atılarak, cildin nefes almasını sağlar. Düzenli kullanımda romatizmal rahatsızlıkların iyileşmesini hızlandırır.
Görüldüğü üzere, inanılmaz faydaları olan bir yağ Emu Yağı.

Gelelim Mersin Yaprağı Yağı ve faydalarına.
Mersin ağacı, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen, beyaz çiçekler açan ve yemişi siyah renkli olan bir ağaçtır. Zaten yaban mersini meyvesini artık ülkemizde bol miktarda tüketiyoruz, kurusunu da her mevsim rahatlıkla bulabiliyoruz.
Antiseptik özelliği ile özellikle idrar yollarının temizliği açısından dahili faydası bulunan bir meyvedir mersin. Özellikle çocuklarda diyareyi engeller. Damar büzücü etkisi ile kanamaların durdurulmasında aktif rol oynar.
Mersin yaprakları kurutulmuş olarak baharat şeklinde de kullanılmakta. Yağı ise akciğer ve solunum yolları iltihaplarına, nezleye, barsak iltihaplarına, mide ağrılarına, egzama ve benzeri cilt hastalıklarına, yaraların iyileşmesine, kan şekerinin dengelenmesine, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve yaşlanmanın geciktirilmesine, akne, sivilce ve çıbanların iyileştirilmesine, sinir sisteminin düzenlenmesi ve uyku probleminin giderilmesine fayda sağlar.
Yine doğa ananın bizlere karşılıksız ve bedelsiz bir armağanı Mersin Yağı.

Bunca güzel nimet varken, bence her durum için ve sağlıklı yaşam için bitkisel ve organik ürünler yapılabilir. Zaten kocakarı ilaçlarının temelleri de doğanın ta kendisidir. Yüzyıllar, hatta bin yıllar boyu uygulanmış bu formüller, çağımız ve çevre koşulları gereği kuvvetlenmiş hastalıklarda muhakkak tıbba destek amaçlı kullanılmaya devam edilmeli.
Ama, her zaman dediğimiz gibi, rahatsızlıklarda önce doktora, sonra doğaya koşun.
Sağlıcakla kalın...