15 Nisan 2016 Cuma

Ev Yapımı Parfüm

Çok mutluyum ki sonunda dilediğim edansları kullanıp sevdiğim gibi bir parfüm eldebiliyorum. Bugün bu işin kolay yolunu ve formülünü sizlerle de paylaşacağım. Hazırsak başlayalım.
Malzemeler:
*50 ml lik spreyli boş bir şişe (bakım ve kozmetik marketlerinde çeşitlerini bulabilirsiniz)
*Ölçekli beher veya karıştırma kabı
*Şırınga (eczanelerde bulabilirsiniz)
* Saf Alkol (eczanelerden temin edebilirsiniz)
*Gliserin
*Dilediğiniz esans yağları ve aromalar (doğal marketlerde ve aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz)
*İçme suyu

Yapılışa geçmeden evvel parfüm için kullanacağımız malzemelerin Altın Oranını not etmenizi ve tüm parfümlerde bu oranlara sadık kalmanızı öneririm.
Toplamda elde edeceğimiz parfüm miktarı 50 ml. Bu 50 ml nin içeriğinde:
-%70 saf alkol [yaklaşık 35 ml]
-%15 esans yağları ve aromalar [yaklaşık 7,5 ml]  (kaç çeşit yağ kullanacaksak bu %15 i yağ sayısına böleceğiz. Aslında alt-orta-üst nota oranı da devreye girmeli - 30/50/20 - ancak bunu ayarlamak ve hesap kitapla uğraşmak istemiyorsanız eşit miktarda kullanın)
-%10 gliserin [ 5ml]
-%5 içme suyu [2,5ml]

Önce ölçekli kabımıza 35 ml saf alkolü koyuyoruz. Alkole 5 ml gliserini ve 2,5 ml suyu ilave ediyoruz. Bu ölçüleri şırınga üzerindeki çizgilerden veya ölçekli şurup kaşığı yardımıyla ölçebilirsiniz. Son olarak da esans yağları ve aromaları ilave edeceğiz. Ben kendi parfümümde çiçeksi ve odunsu esanslar kullandım. Ölçüleri ve çeşitleri kendi örneğimden vereceğim. Siz dilediğiniz ve sevdiğiniz esansları birleştirebilirsiniz.
Esans kombinasyonum:
Üst Notalar: Yasemin ve Gül yağları
Orta Notalar: Ylang Ylang yağı
Alt Notalar: Yasemin ve Sandal ağacı yağları
Ben her bir yağdan 1,5 ml olmak üzere toplam 7,5 ml lik yağ esansımı oluşturdum. Bu yağları alkol-gliserin-su karışımına eklerken önce alt, sonra orta ve en son olarak üst nota yağlarını ilave ettim. Bu sıralama önemli. Alt notalar en kalıcı olanlardır, üst notalar ise parfümü ilk sıktığınızda aldığınız ama kısa sürede yoğun etkisini kaybeden yağlardır.  Yağları da karışıma ilave ettikten sonra plastik kaşıkla iyice karıştırıyoruz ve şırıngaya çekip spreyli şişeye dolana dek parfümü aktarıyoruz. Şişeye kullandığınız esansların yazdığı bir etiket yapıştırmayı unutmayın. Parfümün minimum 48 saat dinlenmesi gerekiyor ki esans ve kalıcılığı otursun. Bu sürede mümkünse güneşten ve sıcaktan uzak tutun ve buzdolabına koymayın.
Ve size özel, tamamen naturel parfümünüz hazır. Artık parfümünüzün markasını soranlara isminizi söyleyebilirsiniz 😊🌼🌻🌺 Ayrıca hediye etmek için de güzel bir fikir değil mi?  Güzel kokan günler dileğiyle...

14 Nisan 2016 Perşembe

Çakraları Uyarmak İçin Bitkisel Esans Yağları

Bir Uzakdoğu keşfi olan çakralar, vücudumuzda gövdemiz ve başımız boyunca uzanan 7 nokta ile ifade edilir. Bu çakralar ruhsal ve evrensel enerji akışımızın çıkış noktalarını temsil eder.
Çakralarımızın sağlıklı halde iken dengede ve açık olduğu anlaşılır. Ancak, ruhsal ve psikolojik sıkıntılarımız başta olmak üzere, fiziksel rahatsızlıklarımız baş gösterdiğinde biliriz ki çakralarımızdan, yani enerji noktalarımızdan bir veya birkaçında dengesizlik veya kapanma söz konusudur.
Resimde de belirttiğim gibi, çakralarımızın uyarılması ve enerji akışının düzenlenmesine yarsımcı olmak için aromatik uyaranlardan faydalanabiliriz. Esans yağlarını dilerseniz aroma difüzörleri ile kullanarak veya sorunlu çakra alanına harici masaj yapmak için kullanabilirsiniz.
Aroma difüzörü dediğimiz, sıvı haznesi bulunan ve ortama soğuk buhar veren dekoratif makinelerdir. Özellikle yurt dışında çok yaygın olarak kullanılmaktalar. Çocuk ve bebekler için ortamın havasını nemlendirdiği gibi, aynı zamanda her yaş gurubu için, hatta ev, iş yeri, hastane gibi mekanlarda içerisine aromatik esans yağları damlatılarak aroma terapi ve air freshener amacıyla da kullanılmaktalar.
Yerli ve yabancı markaların ürünlerini kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Çakraların temsil ettiği özellikleri ayrı bir yazı ile sizlerle paylaşacağım. Bu yazımda esans yağlarının kullanım amaçlarından biri olan terapi ve meditasyona yönelik enerji uyaranı yönünü paylaşmak istedim. Dilerim sizlere ve çakralarınıza şifalı gelir.  🍀

12 Nisan 2016 Salı

Ev Yapımı Solid / Krem Parfüm

Bu yazım en çok eğlendiğim yazım olacak. Zira hastalıklar ve çözümleri dışında, kokulara, aromalara ve esanslara değineceğimiz krem parfüm yapımını paylaşacağım sizlerle.
Benim parfümlere ve esanslara karşı anormal bir düşkünlüğüm vardır. Bir parfüm alacağım zaman muhakkak internette parfümlerle ilgili detaylı bilgi veren ve yorumlarla desteklenen sitelere dalarım. Saatlerimi, hatta günlerimi geçirdiğimi bilirim parfüm notaları arasında.
Parfüm yapımına geçmeden evvel, sizlerle bazı temel bilgiler paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, parfümlerin notaları hakkında birkaç bilgi...
Parfümlerin 3 farklı tonda notaları vardır. Üst- Orta- Alt notalar. Üst Notalar dediğimiz, parfümü tenimize ilk sıktığımız saniyelerde burnumuzun ilk algıladığı kokulardır. Bunlar çoğunlukla hafif, uçuculuğu fazla olan, turunçgiller gibi meyvemsi esanslardır. Orta Notalar dediğimiz, ilk algıladığımız esansların silinmeye başladığı anda parfümden yayılmaya başlayan kokulardır. Bu notalar parfüme kimliği kazandıran notalardır. Yani çiçeksi, oryantal, fresh, odunsu, baharatlı veya meyvemsi dediğimiz kimliği parfüme kazandıran, parfümün formülünde en fazla miktarda bulunan notalardır. Alt Notalar dediklerimiz ise, parfümü sıktıktan sonra ilerleyen saatlerde tenimizde en son kalan ve en uzun süre varlığını sürdüren kuvvetli esanslardır.
Parfümleri inceleyenlerin aşina oldukları birkaç esansla bu notalara örnekler vermek isterim.

Üst Notalar: Bergamut, Limon, Lime, Adaçayı, Mandalina, Portakal çiçeği, Nane...
Orta Notalar: Gül, Vanilya, Tarçın, Papatya, Ardıç, Biberiye, Lavanta, Gardenya...
Alt Notalar: Sandal ağacı, Vetiver, Sakız ağacı, Sığla, Kehribar, Paçuli, Amber...

Bu bilgilere yer verdikten sonra, artık ev yapımı organik ve doğal krem / solid parfüm tarifime geçmek istiyorum.
Malzemeler:
* 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı veya jojoba yağı
* 1 yemek kaşığı balmumu (istenirse 1/2 balmumu ve 1/2 hindistancevizi yağı kullanılabilir)
* Toplamda 30 damlayı geçmeyecek şekilde çeşitli esans yağları

İşe benmari usulü balmumunu eriterek başlıyoruz. Eriyen balmumuna Taşıyıcı Yağ dediğimiz, esansı olmayan ama kalıcılığı artıran tatlı badem yağı veya jojoba yağını ilave ediyoruz. Isıdan alıp biraz serinlemesini bekliyoruz ve ardından esans yağlarımızı ilave etmeye başlıyoruz. Bu noktada şu konuya değinmek istiyorum. Esans yağları ile krem parfüm yapımına başlayanlara tavsiyem, üst, orta ve alt notalara dahil olan birer yağ seçin ve bu üç yağı karışımda kullanın. Parfümün notalarını oluşturacak yağların oranları şu şekilde olmalı:
%30 Üst Nota yağı
%50 Orta Nota yağı
%20 Alt Nota yağı
Yani, toplamda 30 damla yağ kullanacaksak bunun 9 damlası üst nota yağı, 15 damlası orta nota yağı ve 6 damlası da alt nota yağına ait olmalı. Bu parfüm yapımının ALTIN ORAN kuralıdır.
Yağlarımızı da sırayla ilave ettikten sonra, hazırladığımız boş ve temiz kapaklı kutuya, boş bir lipbalm kutusuna veya alt kısmı döndürülerek ürünün yukarıya doğru bittikçe yükselmesini sağlayabildiğimiz (rujlar veya dudak koruyucu sticklerin kutuları gibi) bir kaba karışımımızı koyuyoruz ve katılaşmaya bırakıyoruz. Mümkünse birkaç saat veya 1 gün boyunca dinlenmesini beklerseniz, esansların birbirine geçmesine ve parfümün kokusunun oturmasına olanak sağlamış olursunuz.
İşte hepsi bu kadar. Artık çantanızda veya cebinizde bile rahatlıkla taşıyabileceğiniz, son derece kalıcı ve her şeyden önemlisi, tamamen organik ve kendinizin bizzat yaptığı ev yapımı krem parfümünüz hazır. Mis kokulu günler dilerim...

Ev Yapımı Egzama / kurdeşen / ürtiker Kremi

Cilt bedenimizin kılıfıdır. Dış etkilere karşı tüm gücüyle bize kalkan görevi görür. Dolayısıyla belki de en çok yıpranan, yorulan ve fiziksel & zihinsel rahatsızlıkları en çok yansıtan organımızdır. 
Egzama, ürtiker veya kurdeşen diye bilinen kaşıntılı ve rahatsızlık veren cilt rahatsızlıkları oldukça uzun süre bizimle birlikte yaşayabiliyor. Yıllarca bu tür cilt rahatsızlıklarını yaşayan, tüm medikal uygulamalara, antihistaminiklere ve topikal ilaçlara rağmen kronikleşmiş bu tip cilt haslalıklarına kesin çözüm bulamamış yüzbinlerce insan var yeryüzünde. Şahsen ben de yaklaşık 4 senedir dönem dönem aşırı alevlenen, dönem dönem sakin geçen kurdeşen rahatsızlığımdan muzdaribim. Ataklarımın olduğu zamanlarda vücudumun çeşitli bölgelerinde beliren tırnak izine benzer veya su toplamış gibi geniş yüzeyli kırmızı kabarıklıklar oluşuyor, şiddetle kaşınma, yanma hissi buna eşlik ediyor ve üşüme, titre hali de en tepe noktasında atağa eşlik ediyor. Bir kaç sefer bu şiddetli atak anında acile gidip kortizonlu iğne olduğum bile olmuştur. Ancak bu iğneler iyileştirici olmayıp, sadece atağın ilerleyip solunum yolunda veya dilde şişme olmaması için histamini düşürmeye yardımcı oluyor. 
Dahili ilaçlar dışında insan başucunda harici uygulayabileceği, sürdüğünde kaşıntıyı ve alevi yatıştıracak bir krem, karışım, jel vs olmasını istiyor. Vereceğim bu tarifi bizzat uyguladım ve çok olumlu sonuç aldım. Küçük bir kaba koyup çantanıza atabilir ve dışarıda yakalandığınız ataklar için de kullanabilirsiniz. Resmen bir acil durum formülü. Hemen malzemeleri ve yapılışı paylaşmak isterim. 
Malzemeler:
* 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 
* 5 damla lavanta yağı
* 5 damla biberiye yağı, limon yağı veya çay ağacı yağı 

Benmari usulü hindistan cevizi yağını eritip içerisine yağları ilave ederek kıvamın koyulaşmasını bekliyoruz. Hepsi bu kadar. Bu formüldeki miktarları dilediğiniz kadar eşit miktarlarda artırarak çoğaltabilirsiniz. Tavsiyem, bu miktarda hazırlayıp önce denemeniz. Umuyorum sizin için de şifa olur ve ataklarınızda etkilerin azalmasına yardımcı olur. 

Şimdiden geçmiş olsun... 

10 Nisan 2016 Pazar

Ev Yapımı Organik Diş Macunu

Evet, biliyorum şaşırdınız. Diş macunu da evde nasıl yapılır diye soruyorsunuz. Ben de araştırmalarımı yaparken aynı şekilde şaşırmıştım. Fakat, inanın ki marketten aldığımız her şeyi olduğu gibi, diş macunumuzu da kendimiz yapabiliriz. Hem de kimyasallar olmadan ve tamamen doğal. Hemen Tarife geçmek istiyorum.



Malzemeler:
* 1/2 yemek kaşığı karbonat
* 1/2 yemek kaşığı organik deniz tuzu
* 2 yemek kaşığı içme suyu
* 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
* 10-15 damla arası tercih edilecek herhangi bir esans yağı (Ben okaliptüs, nane, limon, çay ağacı yağlarından birini veya toplamda 15 damlayı geçmeyecek kadar 2-3 çeşit karıştırarak yapmanızı tavsiye ederim)
 İşe her zamanki gibi hindistan cevizi yağını benmari usulü eriterek başlıyoruz. ayrı bir kasede 1 yemek kaşığı içme suyuna karbonatı ekleyip çözeltiyi karıştırıyoruz ve hindistan cevizi yağına ekliyoruz. Yine ayrı bir kasede kalan 1 yemek kaşığı içme suyunda deniz tuzunu çözüyoruz ve yine hindistan cevizi yağına ekliyoruz. Burada bir ipucu vermek isterim. Piyasadaki organik deniz tuzları genellikle iri taneli oluyor. Ben öğütücüde ince sofra tuzu kıvamında öğüterek kullanıyorum. Erimesi daha kolay oluyor. Ve tarifimize en son esans yağlarını da damlatarak karıştırıyoruz.
Diş macunumuz hazır. Temiz bir cam kaseye veya küçük bir kavanoza alıp koyulaşana dek aralarda karıştırarak mümkün oldukça homojen bir kıvamda koyulaşmasını bekliyoruz. Kıvamı koyulaştırmaya yardımcı olmak açısından 15-20 dakika buzdolabında dinlendirebiliriz. Artık ev yapımı organik diş macunumuzu diş fırçasına bir miktar alarak uygulayabiliriz.
Maliyet: 30 ml ürün için yaklaşık 1-1,5 TL
Bir not düşmek isterim. Organik olan temizlik ürünlerinin, diğer market ürünleri kgibi köpürmesini asla beklemeyin. Bu sadece diş macunu için değil, aynı zamanda sabun, şampuan, yüzey temizleyiciler ve deterjanlar için de geçerlidir. Çünkü, ürünlerde köpürmeyi sağlayan şeyler aslında bizim pek de hoşlanmadığımız ve sağlığımıza olumsuz etki eden kimyasallardır. Bu nedenle köpük olmayınca temizlik de olmuyor hissine asla kapılmayın. Reklamlarda bahsedildiği gibi mikrop ve bakterileri hapsedip bizden uzaklaştıran şey köpük değildir. Bu nedenle diş macununuz fazla köpürmeyecek, ancak temizleme işlemini ve hatta diş etlerine bakım işini ziyadesiyle yerine getirecektir. Sağlıklı gülüşler dileğiyle...