8 Haziran 2016 Çarşamba

Karpuz Kabuğu Turşusu

Karpuz kabuğu denize düşmeden siz en iyisi karpuzun içini yiyip, kabuğunun da turşusunu kurun hanımlar. Ben bunu ilk kez geçen sene denemiştim ve acayip hoşuma gitmişti. Hatta, ev ahalisi bana 3 kavanoz arka arkaya kurdurmuştu ve tüm kış yemiştik.
Tarifini de sizlerle paylaşayım dedim ki, bu leziz turşuyu hem sizler afiyetle yiyin, hem de bir karpuzdan geriye hiçbir çöp bırakmadan istifade edilebildiğini tanıdıklarınıza da anlatın.

Malzemeler:

1 karpuzun dilimlenmiş kabukları
3 yemek kaşığı salamura tuzu
1,5 lt kaynamış içme suyu
10 diş sarımsak
1,5 su bardağı beyaz sirke, veya üzüm sirkesi

Karpuzu normal servislik doğradıktan sonra geri kalan kabuk kısımlarının içindeki pembe yerleri tamamen temizliyoruz. Dıştaki yeşil kabukları da inceden temizleyip sadece kabuktaki beyaz etli kısımları alıyoruz. Bu kısımları da parmak patates ebatlarında dilimleyip büyük bir kavanoza sıkışık şekilde yerleştiriyoruz. Aralara soyulmuş sarımsak dişlerini de serpiştiriyoruz. Kaynamış sıcak suya salamura tuzunu ve sirkeyi ilave edip kavanozdaki kabukların üzerine döküyoruz. Kavanozun ağzı lebalep dolsun, hava boşluğu kalmasın. Ardından kavanozun ağzına streç film çekip kapağını kapatıyoruz ve gölge bir yerde 1 hafta bekliyoruz.
Turşunuzun rengi zaten dönecektir ve olduğunu anlayacaksınız. En fazla 10 gün içerisinde yemeye hazır hale geliyor.
Bu arada, fotoğraflar bu senenin ilk küçük karpuzunun kabuklarından yaptığım turşu. Gördüğünüz gibi beyaz etli kısımlar oldukça ince olduğundan yeşil kabukları soyamadım. Kabuklar da incecikti zaten ve gayet leziz oldu. Tavsiyem, daha güzel olsun istiyorsanız siz daha olgun bir karpuz seçin ve yeşil kısımları da bıçakla temizleyip, sadece beyaz et kısımlarından turşunuzu kurun.
Afiyet olsun :)