21 Nisan 2016 Perşembe

Taze Meyve Suyu ve Bitkisel Yağlar / Aromalar

Havalar ısınırken yavaş yavaş kışın kahveleri ve sıcak içecekleri yerlerini serin meyve sularına ve frozen dediğimiz buzlu içeceklere bırakır. Katkı maddeleri ile arası hoş olmayan bizler, çoğunlukla kendimiz, ailemiz ve özellikle de çocuklarımız için mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden taze içecekler hazırlarız. Bugün, hazırlayacağımız bu meyve sularına biraz farklı lezzetler eklemek ile ilgili fikirleri sizinle paylaşmak istiyorum.
Geçen gün ev yapımı limonatamın içerisine 3 er damla greyfurt yağı ve limon yağı ekledim. Bir de taze nane ile süsledim. İnanılmaz hoş bir kokusu ve tadı oldu. Ayrıca, greyfurt, limon ve nane gibi esansiyel bitkisel yağların yağ yakımını hızlandırıcı etkisi de biliniyor. Farklı lezzetler üretmek, kokteyller hazırlamak bu yağlar ile veya aromalar ile mümkün. Portakal suyunuza damlatacağınız birkaç damla nane aroması, veya sıcak severlerdenseniz kahvenize damlatacağınız birkaç damla vanilya ya da tarçın yağı / aroması, içiminize farklı bir keyif katacaktır.
Aktarlarda ve bu tarz yağların satıldığı üye marketlerde, eczanelerde bu ürünleri alırken dahili olarak kullanımlarında bir sakınca olup olmadığını muhakkak sorun. Çünkü, bazı yağların içereceği asidite ya da maddeler dahili alıma uygun olmayabilir. Bu tip yağlar genellikle masaj ve solunum yolu ile uygulanabilmekteler. Fakat, aromalar, yani esanslardan çoğu yiyecek yapımında da kullanılabiliyor. Örneğin vanilya, tarçın, karanfil, kahve vs. Tabi ki soğuk sıkım yağlar kadar doğal değildir aromalar, ancak içeceklerde farklı ve hoş bir keyif yarattıkları kesin.
Şimdiden afiyet olsun :)

19 Nisan 2016 Salı

Lavantin (santolina) Bitkisi ve Faydaları

Bugün bizim tanıdık bir abimizin serasına gittik. Aslında niyetim balkonumda olmayan farklı renk bir sardunya almaktı. Ancak, serada gezinirken burnuma muhteşem rayihalı bir koku geldi. Hemen solumda duran lavantalardan şüphelendim, ama lavanta kokusu değildi tam olarak aldığım. Sonunda kokunun kaynağını buldum ve adının Lavantin ( santolina) olduğunu öğrendim.
Lavantin, bodur bitki türlerinden, yaprakları biberiyeye benzer, hafif tüylü ve açık boz bir yeşil renge sahip. Yaza doğru minik sarı çiçekler verirmiş uçlarından. Çiçekleri mimoza taneleri gibi minik açıyormuş. Aslında beni görünüşünden ziyade kokusu mest etti. Lavanta ile biberiye karışımı, inanılmaz aromatik, derin derin soluklanarak içime çekmek isteyeceğim bir koku.
Araştırmalarıma göre, lavantin sıcak iklimlerde yetişen, fazla suyu sevmeyen bir bitki. Kokusu öncelikle sakinleştirici, baş ağrısını giderici, aşırı sinirsel halleri, sinir ve öfke krizlerini dindiren,  kan akışını dengeleyen ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen bir etkiye sahipmiş. İnanılmaz maz baş ağrım vardı dün akşam, hemen bu bilgiler geldi aklıma ve gidip balkonuma yerleştirdiğim lavantine burnumu gömüp deriiinnn derin 10 nefes çektim ciğerlerime. Size dakikasında kesilen baş ağrımdan ve dün gece çektiğim bebek gibi uykumdan söz etmezsem olmazdı. Gerçek bir mucize. Tam bir antidepresan. Hem doğal, hem de bitmeyen bir şifa kaynağı.
Bu hafta ilk işim gidip 1-2 kök daha almak ve balkonumdaki geniş saksıya ekmek olacak lavantinleri.
Kesinlikle mevsimini kaçırmadan siz de alın ve balkonunuza, bahçenize, mutfak masanıza bir saksı lavantin koyun. Eylül ayında dibinden budayıp, bir sonraki baharda doğanın armağanı ağrı kesici ve antidepresanınız size hizmet etmeye başlayacaktır.
Sevgiyle kalın...

Mimoza Ağacı ve Çiçeği

Sıcak iklimlerin sarı kar taneleridir mimozalar. Kısa süren bu görsel şovuyla görenleri kendisine hayran bırakır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde denize yakın kesimlerde mimozaya rastlamak mümkündür.
Mimoza, aslında Akasya familyasından salkımlı bir ağaçtır. Esansı pek çok parfümde kullanılır. Ancak faydaları bununla sınırlı değildir elbette. Öncelikle, yapraklarından demleme usulü yapılan çay ile sigarayı bırakmak isteyenler vücutlarının nikotin isteğini azaltabilirler. Uykusuzluk olarak bilinen insomnia şikayetlerinde de yine bitkinin çayı oldukça etkilidir. Rahatlatır, huzur verir. Ayrıca, kanın pıhtılaşmasında da etkilidir ve kuvvetli bir antiseptiktir. Cildin kendiaini yenilemesine de etki eder. Akne, yaşlılık belirtileri ve benzer cilt problemlerinde kullanılan pek çok ilacın maddelerinden biridir.
Faydaları saymakla bitmeyen bu güzel bahar tanelerini gördüğünüz yerde birkaç dakika durup izlemeden geçmeyin. Ruhunuzu ve zihninizi tazeleyeceğinden eminim.