30 Nisan 2016 Cumartesi

Sırt Ağrısı ve Adale Ağrısı İçin Masaj Yağı Tarifi

Masa başı çalışanların, duruş bozukluğu olanların, kilo sorunu yaşayanların ve spora fazla vakit ayıramayan yetişkinlerin vazgeçilmezi sırt ve adale ağrıları. Nice yıllar var ki benimle beraber büyüyüp yaşlanmaya yüz tutmuş, kronikleşmiş sırt ağrılarıma sonunda yine bitkisel yağlar ile çare buldum. Bu tarifteki yağ karışımını hazırlayarak baş ucu masaj yağı yaptım. Ne zaman sırtım ağrısa hemen bir miktar ovarak uyguluyorum ve dakikalar içerisinde ağrılarım diniyor. Kokusuyla verdiği ferahlık da cabası.
Malzemeler:
* Koyu renk 20 ml lik yağ şişesi
* 20 damla biberiye yağı
* 20 damla okaliptüs yağı
* 10-15 damla menekşe yağı
* Üzerin, tamamlayacak kadar tatlı badem yağı veya saf zeytinyağı.
Tüm yağları şişenizde birleştirin ve ne zaman adale ve sırt ağrısı yaşarsanız, ağrılı bölge ve çevresine bir miktar avucunuzda ovup ısıtarak uygulayın. Menekşenin mis gibi kokusu ve okaliptüsün ferahlatıcı etkisi bir de biberiyenin onarıcı işleviyle birleşince bakın ağrılar nasıl hafifliyor.
Ağrısız günler dileklerimle...

Ev Yapımı Sivilce Maskesi

Hayat kurtaran tariflerden biridir. 36 yaşımda hala akne ve sivilce problemim var. İltihaplı sivilceler dönem dönem kocaman beliriveriyorlar ve sonrasında izleri kalıyor. Bu maskeyi keşfettiğimden beri çok şükür sivilce ''geliyorum'' sinyali verdiği anda hemen hazırlayıp uyguluyorum ve daha belirmeden bile sivilceyi kurutuyorum.
Malzemeler:
* 1/2 çay kaşığı karbonat
* 1/2 çay kaşığı kuru maya
* 4 damla limon
* 1 tatlı kaşığı içme suyu
Tüm malzemeyi maya ve karbonat iyice eriyene dek bir kasede karıştırıp, makyaj pamuğu / disk pamuk yardımı ile sivilcenin bulunduğu bölgeye sürüyoruz ve 20 dakika bekliyoruz. Maske kuruyup gerginlik hissi yaratacak. 20 dakika sonrasında da ılık su ile yıkayarak temizliyoruz. Şayet sadece sivilce bölgesine uyguluyorsanız 2 gün üst üste yapabilirsiniz. Ancak genel olarak problemli bir yüzünüz var ise bu maskeyi 10 günde 1 defa olacak şekilde tüm yüze uygulayıp 15 dakika bekletip yine ılık su ile yıkayabilirsiniz. Yalnız, içeriğinde limon ve karbonat olduğundan, uygulama sonrası hemen güneşe çıkmayın. Asit yapısından ötürü cildinizde lekelenme yaratabilir. Buna dikkat edelim.
Bu arada, işlem sonrası daha evvel tarifini vermiş olduğum KREM i uygulayabilirsiniz. Tahriş olmuş ve hasarlı ciltler için lavanta yağı içeren ürünleri tercih edin. Yatıştırıcı, kaşıntı giderici ve kızarıklığı alan bir etkisi vardır lavantanın.
Sivilcelere elveda dedik mi? Bence dedik :)

29 Nisan 2016 Cuma

Kokulu Mum Yapımı

Çoğumuz kokulu mum kullanırız. Aromaları ısıyla ortama yayılınca pek keyifli olurlar. Ayrıca, mum ışığı zaten başlı başına rahatlatır, romantiktir, huzurludur.
Pek çok blog ve sitede evde mum yapımı tarifleri mevcut. Ben işin biraz kolayına kaçarak pratik bir yöntem önereceğim size. Bakkallarda ve marketlerde hep satılan, elektrik kesilince ilk baş vurduğumuz şu 5 li beyaz mumlardan alıyorsunuz. Bu mumları bıçak yardımı ile soyup içlerindeki fitilleri bir kenara ayırıyorsunuz. Bıçakla doğrayıp parçaladığınız mum kısımlarını da cam bir kaseye koyarak mikrodalga fırında sıvı olacak kadar ısıtıyorsunuz. Kokulu mumları koyacağınız minik kadehler veya kaseleri hazır ediyorsunuz. erimiş mumdan 1-2 damla bu kase veya bardakların dibine damlatıp, fitillerin bir ucunu bardağın dibine yapıştırıyorsunuz. Ardından pratik olarak kullanabileceğiniz, Ikea'larda veya züccaciye mağazalarında satılan poşet kilitleri yardımıyla fitili dik duracak şekilde, fotoğrafta da görebileceğiniz gibi kitleyip bardağın üzerinde yatay olarak bırakıyorsunuz. Erimiş olan muma dilediğiniz esans yağlarından 10 ar veya 20 şer damla damlatıp plastik bir pipetle karıştırarak esansın dağılmasını sağlayarak fitilli bardaklara pay ediyorsunuz. Dilerseniz bu aşamada kurutulmuş çiçek yaprakları veya boncuk ya da simlerden de faydalanıp, erimiş muma ilave ederek sonra bardaklara pay edebilirsiniz. Ben bu mumlarımda kullanmadım, ama bir dahakinde simlerden faydalanmayı düşünüyorum. Sonra mumun donmasını bekliyorsunuz ve poşet kilitlerini çıkartıp, fitilleri mumdan 2 cm yukarıdan keserek yakmaya hazır hale getiriyorsunuz.
İşte bu kadar. Artık kokulu dekoratif mumlarınız hazır. Benim esans tavsiyelerim vanilya, zambak, nergis, ylang ylang, tarçın, portakal ve kahve. Ama sizin elbette koklamaktan çok hoşlandığınız başka esans yağları varsa onları da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Keyifli anlarınıza eşlik etmeleri dileklerimle...

28 Nisan 2016 Perşembe

Ev Yapımı Burun Açıcı


Mevsim yaza doğru ilerliyor diye kışın gribi, nezlesi geçince burun açıcıları rafa kaldıramıyoruz maalesef. Çünkü arada bir bahar ayı var ki, sormayın gitsin. Alerjenlerin havada uçuştuğu, çiçeğe,böceğe karşı alerjik reaksiyonlar geliştiren bünyelerimiz var ne yazık ki. İşte böyle durumlarda ilk başımıza gelen de kaşıntılar, hapşırmalar, burun tıkanıklıkları veya burun akıntıları oluyor.
Eczanelerde çok hızlı burun tıkanıklığı açan spreyler var. Ancak, hem doktorlar, hem de eczacılar hep bu tip spreylerin uzun süre kullanımının sakıncalı olduğunu söylerler. İçerdikleri kimyasal maddeler ne yazık ki yan etki ve bağımlılık oluşturan cinsten. Biz de evde kendi burun açıcımızı yapalım o halde.



Malzemeler:
* 1 parça pamuk
* 1 boş ilaç şişesi veya ufak bir kutu
* 10 damla okaliptüs yağı
* 10 damla çay ağacı yağı
* 10 damla günlük yağı
Günlük yağı ne yazık ki Türkiye'de yok. Ben bulamadım en azından. Günlük reçinesi olarak tüm aktarlarda var, fakat yağ formunda bulmak pek mümkün değil. Ben bunun için şöyle bir şey yaptım:
Aldığım reçineleri (minik taş gibi bir formda oluyorlar) tane karabiber öğütücüsünde çekip toz haline getirdim ve yaklaşık 2 hafta kadar koyu renk bir şişede üzerini tatlı badem yağı ile tamamlamak suretiyle, ağzı kapalı olarak beklettim. Bu sürede güneş görmemesine dikkat etmek lazım. Elde ettiğim bu yağı süzerek şimdi günlük yağı olarak kullanıyorum.
Yukarıda saydığım yağları, boş şişeye koyduğumuz pamuğa damlatıyoruz. Ağzını sıkıca kapatıyoruz. Ne zaman ihtiyaç duyarsak, rahat bir konumda oturup, sırtımızı geriye yaslayıp, başımızı 45 derece açıyla yukarı kaldırarak hazırladığımız burun açıcının kapağını açıp derin derin 10-15 defa kokluyoruz. Tıkanıklık çok yoğun ise 5-10 dakika aralıklarla birkaç kez bu işlemi tekrarlayabiliyoruz.
İşte size kimyasal içermeyen, burun içerisine dahili olarak alınmayan, sağlıklı ve doğal bir burun açıcı. Ben çok faydasını gördüm, hatta 7 yaşındaki oğlumda da aynı şekilde işe yaradı. Tabiat bize ihtiyacımız olan tüm hammadeleri zaten veriyor. Bize de sadece onları doğru kombinlemek kalıyor.
Herkese şifa dolu günler dilerim.

27 Nisan 2016 Çarşamba

Nergis Esansı ile Aroma Terapi

Benim kokulara ve aromalara olan düşkünlüğüm malumunuz, pek çok yazımda da dile getiriyorum zaten. Gittiğim her hediyelik eşya dükkanında muhakkak kendime yeni bir mumluk, buhurdanlık, tütsü, kokulu mumlar ve esans yağları bulup alıyorum. Dayanamıyorum resmen. Bugün gittiğim bir dükkanda da bu yeşil, bohem dokulu buhurdanlığı ve en sevdiğim çiçeklerden olan nergis esansını aldım. Eve gelir gelmez hemen buhurdanlığın haznesine 4-5 damla nergis esansı damlatıp, üzerini içme suyu ile tamamlayıp altına tealight ı yaktım. Aman Allah'ım o nasıl bir koku, o ne yoğunluk, o nasıl bir kalıcılık ki tam 48 saat boyunca aralıklarla hep mum ile ısıtıp aynı 4 damla esansa su ekleyip durarak tüm evi mis gibi kokuttum. Bu esans şişesi demek ki bana yaklaşık 1 sene rahat rahat gider :) Tabi ben dayanamayıp yapacağım krem ve sabunlara da bu esanstan muhakkak kullanacağım. Ayrıca, Nergis çiçeğinin aroma terapide kullanımı rahatlatıcı, sakinleştirici, depresyondan arındırıcı, sinirleri yatıştırıcı etki yaratmakta. Dolayısıyla, şimdiden diğer esanslarınıza nergisi mutlaka eklemelisiniz.
Nergis dışında, çiçeklerden zambak, gül, yasemin, lavanta; odunsu kokuları sevenler için sandal ağacı, çay ağacı, ylang ylang; baharatlı kokuları sevenler için tarçın, karanfil, kakao gibi esansları tavsiye ederim. Hatta kendi karışımınızı bile yapabilirsiniz. Ben Melisayı da çok tavsiye ediyorum. Hem fresh bir kokusu var, hem de kalıcı.
Mis gibi kokan evler, ofisler ve mekanlar için bu alternatif oda kokusu yöntemi hem naturel ve organik, hem de kimyasal içermediğinden ne kadar yoğun olursa olsun sağlığa da zararlı değil. Aynı zamanda bitkisel yağların ve aromaların beden ve ruh üzerinde iyileştirici aroma terapi etkisi nedeniyle günlük ihtiyacınız doğrultusunda kendinize rahatlıkla terapi uygulayabileceğiniz esanslar edinip rahatlayabilirsiniz.

26 Nisan 2016 Salı

Evde Bronz Kontür Kremi Yapımı

Yüz hatlarını daha ince ve belirgin göstermek için çoğunlukla profesyonel makyajda kullanılan koyu renk, bronz kontür kremi tarifi için kağıdı kalemi hazırlayın bayanlar.
Malzemeler:
*1 y.k. Hindistan cevizi yağı
*1 y.k. Kakao yağı (katı formda olandan)
*1 ç.k. Tatlı badem yağı
*1 ç.k. Mısır nişastası
*1 ç.k. Koyu kahve göz farı
*1/2 ç.k. Beyaz kil (yerine yine nişasta artırılabilir)

Katı yağları benmari usulü eritip badem yağını ekliyoruz. Sonra sırasıyla nişasta, kil, ve son olarak göz farını kaşık ucuyla rendeler gibi kazıyarak karışıma ekliyoruz. İyice homojen olana dek karıştırıyoruz. Boş bir krem kavanozuna alıp buzlukta donduruyor ve sonrasında buzdolabında ya da evde serin bir yerde kullanıma hazır olarak saklıyoruz. Buzdolabında tutmak isteyenler kullanmadan 15-20 dakika evvel çıkartıp biraz yumuşamasını beklerse daha iyi olur.
İşte size sağlıklı, doğal, bitkisel bir bronz kontür kremi. Güzel günlerde kullanmanız dileklerimle... 🌺

Bitkisel Ürünlerim İçin Ahşap Kutularım

İnsanın eşinin ahşap işleri ile uğraşması bazen büyük avantaj olabiliyor. Evde raftı, merdivendi, saksıydı, kutuydu her türlü ihtiyacım istediğim renkte ve biçimde karşılanabiliyor :)
Hızla sayısı artan bitkisel yaşlarımı artık dolaplara sığdıramayınca, şöyle guzel 2 tane menteşeli kapaklı ve istediğim ebatlarda kutu siparişimi verdim, eşim sağolsun, akşama kutularım evdeydi.
Artık hem aradığımı rahatça bulabiliyorum, hem de doğal malzemelerimin yine kendileri gibi doğal bir kutuda saklanması da hoşuma gidiyor.
Iyi fikir,  değil mi? 😊

Spf30 Bronzlaştıran Güneş Yağı Yapımı

Artık yaz geldi sayılır ve herkesin aklında sağlıklı bir bronzluk var. Bunun için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ve yağları alıyoruz, ancak bu defa da kısa süren yaz tatilinde istediğimiz bronzluğa ulaşamıyoruz. Hem güzel, hem sağlıklı hem de kolay bronzlaşmak için işte size benim ev yapımı bitkisel güneş yağı tarifim :

Malzemeler:

*12 şer damla
Havuç yağı
Avokado yağı
Buğday yağı
Tatlı badem yağı
*10 ar damla
Susam yağı
Sandal ağacı yağı
*2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1/2 bardak demlenmiş yeşil çay
Tüm yaglari, erittigimiz sıvılaştırılmış hindistan cevizi yağı icerisine damlatiyoruz. Karışıma demlenmiş ve soğumuş yeşil çayı ilave edip karıştırıyoruz ve koyu renkli spreyli bir şişeye dolduruyoruz. Her kullanımdan önce calkalayarak yağın çay ile karışmasını sağlamayı da unutmuyoruz. İşte hepsi bu kadar.
Sağlıklı bir bronzluk dileklerimle..  🌅

Romatoid Artrit ve Eklem Ağrıları için Masaj Yağı Yapımı

Uzun yıllardır hem karpal tünel rahatsızlığım, hem de el parmaklarımda romatoid artrit de denen eklem romatizması şikayetim var. Bunun için kimyasal ilaçlar, kas gevşeticiler, ağrı kesiciler tüketmekten yorulduğum için doğal yollarla rahatsızlığı çözmek için arayışlara girdim. Son zamanlarda aktarlardan aldığım esansiyel bitkisel yaglarimin sayısı neredeyse 50 ye yaklaştı. Her rahatsızlık icin ilk başvurduğum yer evimdeki bitkisel yağ kutularım oluyor. Bugun de size bitkisel yağlarla kendi karışımınızı elde ederek masajda kullanabileceğiniz eklem ve kas yumuşatan, ağrı gideren masaj yağının formülünü vermek istedim. Bizzat denedim ve muazzam sonuç aldım.
Malzemeler:
* 5 er damla
Sarı kantarin yağı
Susam yağı
Mersin yaprağı yağı
Okaliptüs yağı
*3 er damla
Gül yağı
Limon yağı
Havuç yağı
Hepsini bir kasede veya minik bir şişede karıştırıp kullanabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim 🌳