12 Nisan 2016 Salı

Ev Yapımı Solid / Krem Parfüm

Bu yazım en çok eğlendiğim yazım olacak. Zira hastalıklar ve çözümleri dışında, kokulara, aromalara ve esanslara değineceğimiz krem parfüm yapımını paylaşacağım sizlerle.
Benim parfümlere ve esanslara karşı anormal bir düşkünlüğüm vardır. Bir parfüm alacağım zaman muhakkak internette parfümlerle ilgili detaylı bilgi veren ve yorumlarla desteklenen sitelere dalarım. Saatlerimi, hatta günlerimi geçirdiğimi bilirim parfüm notaları arasında.
Parfüm yapımına geçmeden evvel, sizlerle bazı temel bilgiler paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, parfümlerin notaları hakkında birkaç bilgi...
Parfümlerin 3 farklı tonda notaları vardır. Üst- Orta- Alt notalar. Üst Notalar dediğimiz, parfümü tenimize ilk sıktığımız saniyelerde burnumuzun ilk algıladığı kokulardır. Bunlar çoğunlukla hafif, uçuculuğu fazla olan, turunçgiller gibi meyvemsi esanslardır. Orta Notalar dediğimiz, ilk algıladığımız esansların silinmeye başladığı anda parfümden yayılmaya başlayan kokulardır. Bu notalar parfüme kimliği kazandıran notalardır. Yani çiçeksi, oryantal, fresh, odunsu, baharatlı veya meyvemsi dediğimiz kimliği parfüme kazandıran, parfümün formülünde en fazla miktarda bulunan notalardır. Alt Notalar dediklerimiz ise, parfümü sıktıktan sonra ilerleyen saatlerde tenimizde en son kalan ve en uzun süre varlığını sürdüren kuvvetli esanslardır.
Parfümleri inceleyenlerin aşina oldukları birkaç esansla bu notalara örnekler vermek isterim.

Üst Notalar: Bergamut, Limon, Lime, Adaçayı, Mandalina, Portakal çiçeği, Nane...
Orta Notalar: Gül, Vanilya, Tarçın, Papatya, Ardıç, Biberiye, Lavanta, Gardenya...
Alt Notalar: Sandal ağacı, Vetiver, Sakız ağacı, Sığla, Kehribar, Paçuli, Amber...

Bu bilgilere yer verdikten sonra, artık ev yapımı organik ve doğal krem / solid parfüm tarifime geçmek istiyorum.
Malzemeler:
* 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı veya jojoba yağı
* 1 yemek kaşığı balmumu (istenirse 1/2 balmumu ve 1/2 hindistancevizi yağı kullanılabilir)
* Toplamda 30 damlayı geçmeyecek şekilde çeşitli esans yağları

İşe benmari usulü balmumunu eriterek başlıyoruz. Eriyen balmumuna Taşıyıcı Yağ dediğimiz, esansı olmayan ama kalıcılığı artıran tatlı badem yağı veya jojoba yağını ilave ediyoruz. Isıdan alıp biraz serinlemesini bekliyoruz ve ardından esans yağlarımızı ilave etmeye başlıyoruz. Bu noktada şu konuya değinmek istiyorum. Esans yağları ile krem parfüm yapımına başlayanlara tavsiyem, üst, orta ve alt notalara dahil olan birer yağ seçin ve bu üç yağı karışımda kullanın. Parfümün notalarını oluşturacak yağların oranları şu şekilde olmalı:
%30 Üst Nota yağı
%50 Orta Nota yağı
%20 Alt Nota yağı
Yani, toplamda 30 damla yağ kullanacaksak bunun 9 damlası üst nota yağı, 15 damlası orta nota yağı ve 6 damlası da alt nota yağına ait olmalı. Bu parfüm yapımının ALTIN ORAN kuralıdır.
Yağlarımızı da sırayla ilave ettikten sonra, hazırladığımız boş ve temiz kapaklı kutuya, boş bir lipbalm kutusuna veya alt kısmı döndürülerek ürünün yukarıya doğru bittikçe yükselmesini sağlayabildiğimiz (rujlar veya dudak koruyucu sticklerin kutuları gibi) bir kaba karışımımızı koyuyoruz ve katılaşmaya bırakıyoruz. Mümkünse birkaç saat veya 1 gün boyunca dinlenmesini beklerseniz, esansların birbirine geçmesine ve parfümün kokusunun oturmasına olanak sağlamış olursunuz.
İşte hepsi bu kadar. Artık çantanızda veya cebinizde bile rahatlıkla taşıyabileceğiniz, son derece kalıcı ve her şeyden önemlisi, tamamen organik ve kendinizin bizzat yaptığı ev yapımı krem parfümünüz hazır. Mis kokulu günler dilerim...

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba sitemizden parfüm yapımında kullanım yapabileceğiniz esanslarımız linkte yer almaktadır saygılarımla https://magaza.hammaddeler.com/kategori/esanslar

    YanıtlaSil
  3. Merhaba sitemizdeki ürünlerden faydalanabilirsiniz saygılarımla https://magaza.hammaddeler.com/kategori/sabun-esanslari

    YanıtlaSil