27 Mayıs 2016 Cuma

Şeffaf Sabun Yapımı : Turunçgil ( Kumkuat ) Sabunu ve Sardunya Sabunu

Harika fikirler geliyor aklıma ne zamandır. Bugün bunlardan ikisini yaptım. Biri balkonumda duran ve sürekli yeni meyveleri ile bizi şenlendiren kumkuat (kumkat, minyatür mandalina) fidanımın meyve ve yapraklarından faydalanmaktı. Bir diğeri de yine balkonumda envai çeşit renk ve cinsteki sardunyalarımın dökülen rengarenk çiçek yapraklarını değerlendirmekti. Bugün her iki fikirle de şeffaf, dekoratif, mis kokulu sabunlar yaptım.
Dekoratifler ancak kullanıma da gayet uygunlar. Ben kıyamadığımdan kullanmıyorum :) Buyurunuz baz ile sabun yapımı tarifine geçelim.

Malzemeler:

150 gr şeffaf sabun bazı
Dilimlenmiş kumkuat ve kopmuş yeşil yapraklarından (bunu limon veya mandalina ile de yapabilirsiniz)
2-3 adet Sardunya çiçeği yaprağı (yerine gül yaprağı da kullanabilirsiniz)
15 damla tatlı badem yağı
10 damla çiçek esansı (sevdiğiniz herhangi bir esans olabilir)
10 damla bitkisel turunçgil yağı (portakal veya limon da kullanabilirsiniz)
2 adet silikon cupcake (muffin) kalıbı
Etil alkol sprey

Ben turunçgilli 2 adet sabun ve sardunyalı 1 adet sabun yaptım. bu nedenle 150 gr şeffaf sabun bazını 100 gr ve 50 gr olarak iki parçaya böldüm ve birer su bardağına koyarak mikrodalgada 600watt ta 1 dakika kadar ısıtıp erittim. Benmari usulünü de deneyebilirsiniz. Yalnız şuna dikkat edin, bu sabun bazları gliserin içeriklidir ve fazla kaynatır veya ısıtırsanız gliserin buharlaşmaya ve bazınız eksilmeye başlar.
100gr bazın olduğu bardağa 10 damla badem yağını ve 10 damla turunçgil yağını ekleyip karıştırın. Silikon kalıpların dibine alkolü püskürtün. Karışımın yarısını iki kalıba eşit olarak dökün ve soğumaya bırakın. Bu arada 50 grlık diğer bardaktaki erimiş baza da 5 damla badem yağını ve 10 damla çiçek esansını ekleyip karıştırın ve yine yarısını kalıba döküp soğumaya bırakın. Soğumaları 5-10 dakika kadar sürecektir. bu arada alkol püskürtüp köpüklenmeyi alın.
Geldik en neşeli kısıma. Turunçgilli iki kalıba kumkuat veya limon veya mandalina dilimini yerleştirin, bir de yaprak iliştirin kenarına. Aynı şeyi sardunya veya gül yaprağını çiçek esanslı bazın olduğu kalıba yaprağı yerleştirerek yapın. Ardından turunçlu bazı turunçlu kalıplara, dilimlerin üzerini tamamen örtecek şekilde bölün ve dökün. Çiçek esanslı bazı da çiçek yapraklı kalıba yaprakları tamamen kapatacak şekilde dökün ve yine kalıplarda köpük ve baloncuk kalmaması için alkolü püskürtün. Artık 20 dakikalık sabunun donma ve katılaşma süresini başlatabilirsiniz.
Sabunlar katılaşınca kalıplardan sıyırarak çıkartın. İşte hediyelik, dekorluk, kullanımlık sabunlarınız hazır. Kolay ve şirin bir hobiniz oldu :) Hem keyifli bir uğraş, hem de armağan ettiğiniz kişileri el emeğinizle ve zevkli dizaynlarınızla çok mutlu edecek bir hediye bu sabunlar.
Kolay gelsin hepinize :)






4 yorum:

  1. Çok güzel ellerinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Merhaba sitemizden sabun yapımına ait birçok ürün bulabilirsiniz smart kimya olarak arama yapabilirsiniz elito marka esanslarımızı özelikle öneriyoruz saygılarımla

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba sitemizde kullanım yapabileceğiniz sabun malzemeleri linktedir saygılarımla https://magaza.hammaddeler.com/kategori/sabun-malzemeleri

    YanıtlaSil