20 Mayıs 2016 Cuma

Defne Sabunu ve Bal ile Ev Yapımı Bitkisel Duş Jeli Tarifi

Ay bayılıyorum ben bu işlere ya. Üniversite sınavına girdiğim sene (1998) matematik sorularından 1 adet sallamıştım. O soru doğru tuttu. Onu tutturmayaydım iyiydi. Bir alt sıradaki tercihim olan Marmara Kimya'yı kazanmış olacaktım. Ne işim vardı bir üst sıradaki Yıldız Teknik Jeodezi Mühendisliğinde benin yaaaa :((
Kimyam her zaman 5 ti, A+ idi. Bayılırdım kimyaya, hatta fen lisesi son sınıfta bitirme ödevim zeytinyağı sabunu yapımı idi. Ben evrenin bu mesajlarını neden alamıyorum ki sanki ya?
Neyse, anıları bir tarafa bırakıp, geçmişte kalmayarak önümüze bakıyoruz. Bugün hala kimyaya ve çözeltilere hastayım. Bugün yapmış olduğum ve tarifini paylaşacağım duş jeline de hastayım. Sizi daha fazla meraklandırmadan not almanız için kısaca tarifi veriyorum.

Malzemeler:
*1/2 kalıp doğal defne sabunu
*1 tatlı kaşığı bal
*2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
*1,5 lt içme suyu
*15 damla bitkisel okaliptüs yağı
*20 damla bitkisel aynısefa yağı
*10 damla bitkisel avokado yağı
*1 tatlı kaşığı gliserin
*1 çay kaşığı İngiliz Karbonatı(normal karbonat da olur, İngilizce konuşmuyor benimki de nasılsa:) )


Defne sabunumuzu rendeliyoruz. Bir kavanoza alıyoruz. Üzerine kaynamış olan sıcak suyumuzu ilave edip telle çırpıyoruz ve sabunları eritiyoruz. 1 tatlı kaşığı balımızı ilave edip eritiyoruz. Ardından yağlarımızı ekliyoruz ve en son karbonatı koyarak çırpmaya devam ediyoruz. Biraz ılıyınca gliserini ekleyip yine çırpıyoruz. Kıvamı, su soğumaya başlayınca yoğunlaşacaktır. Bu tarifi sulandırmaya gerek kalmamalı, ancak sabundan sabuna fark var, yoğunluk size fazla gelirse oda sıcaklığında su ekleyip çırpabilirsiniz.
Bir süre dinlendirin karışımı. Son olarak duşta kullanacağınız şişeye aktarmadan evvel bir de el blenderı ile çırpın güzelce. Ve duş jeliniz hazır. Balın nemlendirici ve bakım yapan etkisi, aynısefanın cilde sonsuz faydaları ve yaşlanmaya karşı savaşı, okaliptüs yağının antiseptik özelliği, zeytinyağının yumuşatan ve tazeleyen yapısı, avokado yağının besleyici ve sıkılaştırıcı etkisi, daha ne olsun sevgili bayanlar?
**Bu arada ben kokusunu sevdiğimden Yasemin Esansı ekledim birkaç damla, siz eklemek zorunda değilsiniz, zaten sabunun ve bitkisel yağların temiz temiz kokuları yeterli oluyor kanaatimce.
Defne Sabununun Faydaları:
Her ne kadar vücut için bir sıvı temizleyici olarak tüketmiş olsam da, defne sabunu aslında saçlar için çok daha faydalı. Saç diplerini ve gözenekleri temizleyen antiseptik bir özelliği var. Saçın hızlı uzamasına yardımcı, kepeklenmeye karşı savaşan bir şifa kaynağı. Saç diplerindeki egzama ve sedef gibi kaşıntılı, döküntülü rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Bunlar dışında sivilceli ciltler için de son derece faydalı. Ben her gün akşam defne sabunu ile yüzümü yıkıyorum. Nemlendiricimi ondan sonra uyguluyorum ve gerçekten akneleri ve sivilceleri kuruttuğuna şahidim.
Doğa yine cömert yüzünü bize dönerek nice devaları ayağımıza seriyor sevgili okurlar. Her zerresinden istifade edelim, doğayı ve yeşili sevelim. Hayvanları da koruyalım ayrıca.
(Yine mesaj kaygılı bir son ile yazımı bitiriyorum :) )
Sevgiyle kalın...

2 yorum:

  1. Zeytinyağı sabunu arıyorum. Bu konuda satış yapıyor musunuz bilmiyorum. Eğer satış yapmıyorsanız toptan zeytinyağı sabunu konusunda https://www.naturasabun.com/urun/zeytinyagi-sabunu/ adresini önerir misiniz? Alım yapmayı düşünüyorum da.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, zeytinyağı sabununu ilçemizin köylerinden satın aliyorum ya da kendim yapiyorum. Sormuş olduğunuz firmayı ne yazik ki bilmiyorum, ama ürünün kimyasaldan uzak olması önemli. Katki maddesi, renklendirici, parfüm gibi katkilar yoksa ve bunu destekler nitelikte belgeleri siteden paylasiyorlarsa guvenebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmisimdir.

    YanıtlaSil