5 Mayıs 2016 Perşembe

Hıdrellez Kutlaması ve Kısaca Tarihi

Mayıs ayı denince akla ilk gelenlerden birisi de Hıdrellez oluyor. Baharın gelişi, doğanın canlanışı, niyetler, dilekler, bereket ve bütünlük bilinci ile harmanlanan bir kutlama, bir seremoni. Hıdrellezin olmazsa olmazı gül ağacı dalına dileklerin asılması ya da dibindeki toprağa şekillerinin çizilmesi, bir de ateş yakıp üzerinden atlama hadiseleridir. Sebebi, amacı her ne olursa olsun, insanları bir sebeple bir araya getiren, sevinç veren, umut veren her türlü kutlama ve şenlik kabulümdür ve iştirak ederim. Eminim sizler de aynı fikirdesinizdir.
Biraz da Hıdrellezin tarihiyle ve anlamıyla ilgili kısacık bilgi vererek yazımı noktalayacağım. Bu gece dileklerini evrene ve sisteme yollayacak olan umut ve ışık dolu tüm insanlara da selam olsun diyorum...

Hıdırellez ya da Hıdrellez (AzericeXıdır Ilyas ya da Xıdır Nəbi), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu varsayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.
Halk geleneğince,
  • Hıdrellez gü­nü kır çiçeklerinin kaynatılarak suyundan içilmesinin hastaları iyileştireceğine,
  • Hıd­rellez gecesi bütün sulara ışık yağacağı düşünülerek o gece suya girmenin her türlü hastalığa karşı bağışıklık sağlayacağına,
  • O gece evlerdeki yiyecek ve içeceklerin ağzının açık bırakılmasının bolluk getireceğine,
  • Dileklerin bir kağıda yazılarak gül ağaçlarının dibine konulmasının ya da toplanan taşlarla çizilmesinin o dileğin gerçekleşmesini sağlayacağına inanılır. İslam kaynaklarında bu tür inanışlarla ilgili bilgiler yer almamakta ve inanışlar bölgelere göre değişiklik göstermektedir. (Vikipedi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder