Günlük Ağacı (Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis), Altingiaceae familyasındandır. Türkiye'de Fethiye ve Muğla civarında yetişir. Köyceğiz-Fethiye arasında "Günlük ağacı" olarak bilinir. Ağaç, 20 metreye kadar boylanabilir, görünüş olarak çınara benzer. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgelerinin doğal sınırı olan Dalaman Çayı boyunca yayılışı ile bilinir. Dalaman Çayını takip ederek Denizli-Acıpayam-Alcı'ya kadar yayılışı bulunur. Kızılçamın da yayılış gösterdiği dere boylarında, bilhassa Köyceğiz civarında taban arazilerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adasında bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir. Orman fakültelerinde ve ormancılık araştırma enstitülerinde doktora düzeyinde çalışmalara konu edilmiştir. Uzun ömürlü bir ağaçtır.(Vikipedi)
Her ne kadar Sığla Yağı ülkemizde mevcut ise de, yurt dışında Frankincense olarak bilinen Günlük Yağı koku ve işlev olarak bizdeki sığla yağı ile aynı değildir. Sığla yağının keskin ve kesif bir kokusu vardır. Çamurumsu bir yapıya sahip, bildiğiniz boya verniği gibi kokan bir yağ. Ancak, günlük daha ziyade parfümlerde, tütsülerde kullanılan daha isli bir kokuya sahiptir. Ayrıca Pelesenk ağacı familyasından olup, bu yağı yapmakla uğraşmak istemeyenler aynı faydayı hazır satılan Pelesenk Yağı ile de sağlayabilirler.
Tüm bu bilgiler ışığında, ben de aktardan aldığım günlük reçinelerini (küçük küçük şampanya rengi taşlar) evdeki karabiber öğütücüsüne koyup toz haline getirmek için çektim. Sonra bu tozu koyu renk bir şişeye koyup üzerini tatlı badem yağı ile tamamladım. ağzını sıkıca kapatarak karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 3 hafta kadar beklettim. Ara sıra çalkaladım ki kokusu yağa iyice geçsin istedim. Sonra yağı yine koyu renk bir şişeye süzerek kullanıma hazır hale getirdim. Kokusu ve yapısı sığla yağından çok farklı oldu tabiki.
Faydaları ise şöyle sıralanabilir:
Antiseptik özelliği ile ciltteki ve mide-barsak gibi organlardaki bakterileri etkisizleştiriyor
Balgam söktürücü ve solunum yollarını temizleyici etkisi var
Mantar ve uyuz gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkili
Parfüm ve tütsü yapımında kullanılarak isli esansı ile hoş bir etki verir
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır
Kan akışını düzenler ve eklemlerin hareketini rahatlatır.
Tüm bu bilgiler ışığında, günlük yağınızı hazırlayarak, ihtiyaç halinde direkt veya karışımlara eklemek suretiyle cildinize uygulayabilirsiniz. Deva olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder