13 Mayıs 2016 Cuma

Pelesenk Ağacı, Pelesenk Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Pelesenk kelimesini ilk kez ''Diline pelesenk olmak'' deyiminde duymuştum. Yani bir sözü çok sık tekrarlama, devamlı kullanmak anlamına geliyor.
Pelesenk, Sıcak ülkelerde yetişen, kerestesi doğramacılıkta kullanılan bir ağaçtır. En çok Kızıldeniz kıyıları, Hindistan, Madagaskar, Senegal'de yetişir. Günlük ve ödağacı gibi hoş kokulu maddeler, pelesenkin bazı türlerinden çıkarılır. Bazı çeşitlerinin de kerestesi doğramacılıkta kullanılır. Ağaç ve ağaççık şeklinde birçok çeşidi vardır. Çoğunlukla Kızıldeniz kıyılan, Hindistan, Madagaskar, Senegal gibi sıcak iklimli bölgelerde yetişir.
Kaynak: http://pelesenkagaci.nedir.com/#ixzz48u4KdzQN
Geçen gün GÜNLÜK ve Günlükyağı ile ilgili bir yazı yazmıştım. Sığla, Pelesenk, Günlük ağaçları ben de görüyorum ki aynı familyadan ve sıcak iklimlerde yetişen, gövdesi sağlam ve balzamı kokulu ağaçlar. Çoğunlukla gemi ve tespih yapımında bu ağaç tercih ediliyormuş.Ağaçların iç gövdeleri mor ve tonlarında ya da vişne çürüğü renginde olduğundan, yabancı dilde Brazilian Rosewood Tree, Balsam da deniliyor.
Pelesenk, kolaylıkla aktarlardan yağ formuna ulaşabileceğimiz faydalı bir reçine. Tıbbi ve kozmetik açıdan faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
*Romatizma ve eklem ağrılarını giderici
*Migren ve Baş ağrılarını giderici
*Kas gevşetici
*Cilt rengini açıcı
*Nefes darlığında etkili, nefes açıcı
*Öksürüğü kesici
*Balgam söktürücü
*Göz sağlığında etkili
*Barsak iltihabı ve mikrobuna etkili
*Antiseptik ve bakteri temizleyici
*Kireçlenmeye karşı etkili

Görüldüğü üzere, yurt dışında Frankincense diye de bilinen, bizde günlük reçinesi olarak satılan ve benim geçen gün öğüterek yağda bekletip edindiğim günlük yağı ile aynı etkide, aynı familyanın üyesi ve yağ formunda bulmak da oldukça kolay.

Pelesenk yağını evlerinizden eksik etmeyin. Ecza dolabınızın bir demirbaşı olsun. Haricen masaj yolu ile kullanabilirsiniz.
Dilinize olmasa da evinize Pelesenk olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder